Inov-8 Trailroc 245 – första mötet

Ja, då har man blivit med skor igen. Jag har länge sprungit med New Balance MT110, en på många sätt perfekt sko. Men det har liksom aldrig riktigt klickat mellan oss. Alla mina skor från Inov-8 har jag dock alltid gillat. Därför har jag skaffat mig deras motsvarighet till MT110, Trailroc 245! I Trailrocserien ingår 235 med noll drop, 245 med 3mm drop och 255 med 6mm drop. Det kan vara på sin plats att berätta att Trailroc är små i storlekarna. Kanske är det mina fötter som trivs bäst i performace fit men vid beställning rekommenderar jag en halv storlek större än du normalt har i Inov-8, eller samma storlek du har i MT110..

Trailroc har en sula som ligger mitt emellan X-talon och F-lite. Dessutom har man passat på att lägga in tre olika gummiblandningar i sulan, allt för att passa så många förhållanden som möjligt. Lite sticky rubber för fästet där det är blött, lite hårdare dubbar för hållbarhet och ännu hårdare för att skydda hålfoten. Dessutom finns det i 245an en tunn rockplate för att hindra sten att skada foten. Den här skon ska fungera att springa långt med. Dämpningen känns ganska lik den i NBs motsvarighet.

Den här skon är mer ombonad än övriga Inov-8 modeller jag testat . Dessutom har den en passform som kallas ”anatomic fit”. vilken ska ge mer plats för fötter att röra sig eller svälla. Jag har alltid gillat Inov-8s klassiska ”performance fit” som sitter tight och ger omedelbar respons. Men samtidigt brukar den bli jobbig ju längre distansen blir. Jag är riktigt sugen på att ge mig ut och springa i dessa skor. Min åsikt kommer efter + 20mil.

18 tankar om “Inov-8 Trailroc 245 – första mötet

 1. Härligt jens! själv är jag riktigt sugen på 255:an, som är lite mer uppbyggd och
  förstärkt på utsatta delar. Tror att den passar mig perfekt till Englands äventyret. mina första inov8 Roclite315 hade samma drop och dom funkade kanon vid längre distanser.

 2. Hej jag springer i Trailroc 245 sedan några veckor och är nöjd. Har använt andra från samma märke förut. Jag planerar att börja springa lite längre trail-lopp framöver, uppemot marathondistans, och är nöjd att höra din kommentar om att denna sko ska funka för just längre distanser. Kan du förklara vari den funktionen ligger? Jag förstår inte riktigt Inov8’s ”shock-zone” indelning, men antar att det har med saken att göra.

 3. Hej Anne! Inov-8 har testat Trailroc-serien på längre lopp som bergsultror och liknande. Den är gjord för att matcha en amerikansk marknad där skor som New Balance MT110 och liknande är populära. Där är också underlagen i snitt hårdare än det är i våra svenska skogar samt brittiska berg. Skon är gjord med lite mer dämpning än de traditionella Inov-8 skorna som F-lite och X-talon. Den har dessutom en Rockplate för att förhindra genomslag i främre delen av sulan.

  Inov-8 SHOC-ZONE handlar mer om hur nära backen du vill springa med hälen.. Det är dämpningen i framfoten som (enligt mig)n gör att skon passar bra till längre sträckor. Dessutom tillåter Anatomic-fit passformen foten att svälla lite. Skons sula med TriC gör att den funkar OK för allt från asfalt till blöta skogsstigar. Jag tror inte det spelar någon roll om det är 235, 245 eller 255an, alla skor i Trailroc-serien delar dessa egenskaper förrutom 235an som har lite mindre dämpning och saknar rockplate för känslans skull.

  Sist jag sprang en lång tävling var det AXA Fjällmaraton. Det gjorde jag i Icebugs Spirit2 OLX. Den är tunnare, smalare och har metalldobb. Den skon är inte särskilt snäll mot foten sista kilometrarna utför fjället då banan går över stenhäll och grusväg. Sista biten hade jag gärna sprungit i Trairoc..

  Trailroc är förmodligen den mest mångsidiga sko jag sprungit i än så länge. Den känns helt OK att rulla en mil asfalt i samtidigt som den fungerar till relativt grisiga stigar. Den är inte bäst på något men bra på allt..

  Efter mitt nästa långpass längs Sagbergsleden ( https://swedentrails.com/2012/05/09/sagberg-bush-run-the-movie/ ) tänker jag skriva mer om skon. Hoppas detta duger tills dess..

 4. Hej! Tog ut 245:orna på en första provrunda precis (skog plus asfalt) och måste säga att det känns riktigt lovande! Hade UK 9 i NB MT110 och UK 8.5 i 245:orna. Passar perfekt, men då var MT110 liiiiiite för stora (men funkade bra ändå). Skon finns skannad på running wharehouse också, så då kan man med hjälp av lite detektivarbete oftast pricka hyfsat rätt storlek vid beställning. I övrigt, tack för en bra sida!

  • Håller med, skorna är riktigt lovande. Fästet är helt klart bättre än MT110, frågan är hur hållbarheten på sulan är.. Kan inte säga så mycket om våtvikt och dränering än, tror den är OK dock. Passformen är ganska rymlig men känns samtidigt mer responsiv än MT110. Jag tror faktiskt Inov-8 lyckats göra en riktigt mångsidig sko! Efter mitt nästa ordentliga långpass kommer domen..

 5. Jag köpte mig 255:an och är hittills mycket nöjd med den, passform, fäste och dränering överglänser med råge Salomon Fellcross som jag kört med innan.

  • Hej MArika, Trailroc är gjord för långa distanser. Därför har den också mer och mysigare material än t ex X-talon och F-lite. Materialet tar inte upp mycket vatten och dräneringen sker snabbt, riktigt snabbt. Det ligger inte kvar skvalpande vatten i skon. Vattnet är borta på några steg. Däremot är våtvikten högre än ovan nämnda skor på grund av att det helt enkelt finns mer material i skon. Men relativt är Trailroc en sko med riktigt låg våtvikt..

 6. Hej Jens!

  Tack för bra information i ett intressant inlägg.

  Har du någon erfarenhet av Oroc 280? Jag letar ett par skor till Icebug 24 (första gången för mig) och metalldubbat verkar vara det flest föredrar.

  Mvh
  Pär

  • OROC 280 är helt klart en bra sko. Den bygger ju på X-talon 212 som enligt mig möjligen är den bästa terrängdojan någonsin. Samma sko med samma egenskaper och samma passform. Dock är sulan lite hårdare för att dubbar inte ska kännas igenom. Inov-8 har inte lika aggressiva dubbar som t ex Icebug Spirit2 OLX, som jag själv springer i och därmed inte riktigt lika bra fäste som de. Å andra sidan är OROC mer mångsidig, fixar grusväg bättre och har helt klart tillräckligt fäste för blankis. Ett minus på Inov-8s dubbmönster är att de struntat i stock-dubben. dvs den dubb som på Icebug och en del VJ sitter mitt under hålfoten och verkligen hjälper till när man kliver över gamla blöta stockar. OROC 280 är dock enligt många av mina vänner en riktigt bra dubbdoja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s