New Balance MT110 – Jens åsikt

New Balance sko MT110 har varit en av de skor det talats MYCKET om den senaste tiden. Anton Krupicas minimalistiska tävligssko byggd på firmans minimusläst har på papperet allt en modern långlöpande terrängjunkie söker. I vintras svämmade vissa communitys över av rykten och lovord kring skons förträfflighet. Lycklig av surfruset lyckades jag, förmodligen först i Sverige, få tag på ett par så fort de släpptes i staterna. Jag har testat skon en längre tid och känner mig nu redo att dela med mig av vad jag tycker.

MT110 är en speciell sko. Den sticker ut med sitt plastskal och sina grälla färger. Den signalerar High-Tech och avskalad på samma gång. Den är lätt, på min våg väger den 204 gram och jag har US 9 / 42,5 på mitt exemplar. Jag brukar oftast ha något mindre skor. På t ex Inov-8 har jag mellan 41,5-42 så trots att modellen ska vara ”rymlig” så bör man nog gå upp nån storlek. Vill man vara på säkra sidan kan man ju faktiskt gå till ett ställe som säljer lillebror NB MT00 och testa, de sitter relativt lika på foten.

Jag börjar gärna under ifrån så sulan får komma först. Mönstret på skon är en sinnrik placering av fyrkantiga dobbar. Fram på foten ger de fäste uppför och hälpartiet sköter bromsen. Dobbarna ger riktigt bra fäste på allt från hård stig till ganska leriga spår. De rensar dessutom lera bra vilket är viktigt för denna typ av sko. Dobbarna är också så många att vid löpning på hårt underlag fördelar de trycket. Skon fungerar faktiskt riktigt bra till och med på asfalt. Det blåa mellanpartiet har också dobbar, men de är nog bara där för syns skull och slits ganska snabbt. Sulan är riktigt bra på många sätt men tyvärr har den en akilleshäl, sin gummiblandning. Det verkar som NB valt ett relativt hårt gummi eftersom skon är tänkt för långdistanslöpning. Tyvärr gör detta att greppet på blöt sten faktiskt inte är något vidare. Skon har inte i närheten det grepp jag får med mina Inov-8 X-talon 212 och det är synd på en i allt annat så bra sula.

Sulan fortsätter en liten bit upp på stortån och det är egentligen genialt. Denna lilla bit gummi tar faktiskt mestadelen av de smällar jag får på grund av slarvig fotföring.. Det behövs inte mycket mer, bara man placerar skyddet på rätt plats. Konstigt är dock att dobbarna också följer med upp på tån. Jag tror faktiskt de bara gör skada där då det finns en liten förhöjd snubbelrisk om dobbana fastnar i t ex rötter och sten. Dock är sulan som helhet riktigt bra! Hade gummiblandningen givit mer grepp på blöt sten hade det varit den bästa sula jag testat.

Mellansulan är ju ett kapitel för sig. NB säger att det finns 7 mm EVA i fram och 11 mm i hälen. Det ger också häl-droppen på 4 mm. Runningwarehouse säger 14 mm framfot och 18 mm häl så det verkar stämma. Det är inte så mycket dämpning och det känns! Söker du en väldämpad historia titta åt ett annat håll. Det finns dock en rock-plate i fram för att lindra de värsta genomslagen. Jag tycker dock att ganska mycket känns genom skon. Man vill inte hällanda på vassa stenar. Skon är inte lika flexibel som de böjligaste minimalistiska skapelserna, men då funkar den faktiskt på riktigt långa pass också. Mellansulan skulle vara riktigt skön om jag inte irriterade mig på en sak. Jag tycker det känns som om yttersidan av framfoten har mer dämpning än insidan. Detta gör mitt steg, särskilt på hårdare underlag, lite märkligt. Springer jag långt på hårdare underlag får jag smärtor under utsidan av högerfoten. Möjligen mina fötter, mitt par skor eller inbillning. Dock får jag det inte av t ex mina Inov-8 F-lite 230 på samma sträcka.

Plast-meshen i skons ovandel är ett riktigt smart grepp. Skon sitter skönt, våtvikten blir låg och skon blir väldigt enkel att göra ren. Dock håller den inte riktigt för löpning i hårdare terräng. Tydligen har en kvist eller något annat hårt letat sig in i min sko. Tänker man ett varv till är dock detta inte så farligt. Hade det varit ett tunt mesh-tyg hade hålet blivit större ju mer man använder skon, men på detta material avstannar skadan! Dock är det verkligen inte en sko för obanad löpning. Det är en milslukare för fina stigar. Snörningen funkar bra och plösen är tunn men skön. Skon fungerar faktiskt utmärkt att springa strumlöst i. Jag gör det dock inte då jag tycker att det alltid letar sig in grus mm som orsakar skavsår..

Hälkappan är faktiskt ganska hög. Det sitter också förstärkningar längre ned på hälen för att se till att foten stabiliseras och hälen sitter där den ska. Hälkappan gör sitt jobb bra och jag har inte haft besvär med att den belastar min hälsena utför.

När jag först fick denna sko var jag helt lyrisk! Den verkade vara så genomtänkt och bra. När jag testade skon kom jag snabbt fram till att den gjorde sitt jobb bra fast utan att märkas. Vissa skor känner man sig snabb i men MT110 liksom bara ”var där”. Dock fungerade den ypperligt i alla förhållanden jag utsatte den för förutom blöt sten. Efter ett tag kom smärtan smygandes i högerfoten. Ett tag tänkte jag till och med ställa skon på hyllan, men nu har vi åter igen börjat bli vänner. Skon är som jag sagt tidigare en riktigt mysig stigsko som funkar bra i de flesta förhållanden. Skon är dessutom den kanske mest prisvärda terrängsko som finns just nu. NB har riktpriset 84.99 i staterna men de går att få för 35 pund i UK via bl a SportsDirect.  De har även dammodellen till samma pris. Det är faktiskt svinbilligt för en så kompetent terrängsko som MT110. Jag tycker (och har framfört) det är konstigt att New Balance Sverige valt att INTE ta in denna sko. Jag kommer absolut fortsätta springa i mitt par, men till tävling, grisiga pass och pass med relativt hårt underlag väljer jag andra skor.

8 tankar om “New Balance MT110 – Jens åsikt

 1. Jens, efter din genomgång här (och allmänna lovord) köpte jag ett par! Tokbilliga och riktigt riktigt sköna. Har bara sprungit socklöst än så länge. Extremt dämpade för mig, jfr vad jag brukar springa i, men stabila och sköna.

 2. Jo, jag sprang ju 44Km i dem i lördags och det gick faktiskt riktigt bra. De är dock lite för klena för tung terräng, men i övrigt är det riktigt vassa dojor.

 3. Tack för tipset om Sport Direct, beställde i måndags till bra pris! Borde komma idag eller på måndag.
  Har haft denna sko högt på min önskelista sedan den nådde marknaden. Har sprungit 60-70mil i deras Minimus zero denna vinter och vårvinter. Känner dock att den är lite för klen efter grusvägar och stigar med mycket rötter, på längre pass och så fort marken blir fuktig blir foten genomblöt. Sen att den inte har så lång hållbarhet är ett minus, fick operera hälkappan, och meschen börjar gå sönder.
  Ser fram emot att testa skon tillsammans med min nya Montane Minimusjacka (tack för tipset om Montane också!)!

 4. ”The guys at New Balance checked out the wear pattern on Krupicka’s shoes whilst developing these and as such have beefed up the lateral portion of the forefoot so there is a tendency to roll in as a result of this ‘slant’ from lateral to medial sides.”

  • Jag har inte vågat testa den eftersom jag misstänker att första utgåvan var problemet till mitt löparknä. Jag har vänner som säger att de upplevt samma problem med den versionen av skon som mend gamla.

   • Hej!

    Löpknä brukar ju vara svaga eller obalanserade muskler i höften.

    Jag ska testa ett par NBX iaf!

    Finns intresse kan jag rapportera hur dom är för mig(plattfot, pronerar), springer iof på framfoten.

    Christian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s