Dubbelt blågult på pallen och nya rekord i VM 100 km

Idag gick VM & EM på 100km av stapeln i Italien. Det har förstås inte så mycket med trail att göra men det är inte varje dag vi har så här mycket blågult på pallen. Ett stort grattis från oss till den svenska truppen som skrällde till rejält!

Kajsa Berg, som debuterade i VM- och EM-sammanhang på distansen, hade länge ledningen i loppet men fick se sig passerad av amerikanskan Amy Sproston efter 96 km. Kajsa sprang hem ett Silver i VM100km och ett GULD på EM100km. Med tiden 7:35.23 pulveriserade hon Gloria Vinstedts tidigare svenska rekord på distansen med 20 minuter.

Kajsa på väg in i mål. Bild av Peter Fredricson

Jonas Buud gjorde även han ett fantastiskt lopp. Buud har berättat att han gick ut för hårt förra året och skulle hålla igen lite i år. Vid 75 km twittrade supporten ut att han frågat ”Är det fri fart nu?”. Spurten räckte till ett VM- & EM-silver, 4 minuter efter italienaren Giorgio Calcaterra. Tiden 6:28.58 innebär en rejäl putsning av hans eget svenska rekord med 13 minuter.

1-3 i båda klasserna. Bilden av @iRunFar

Det är inte traillöpning, men ultra ligger oss varmt om hjärtat och i VILKEN ANNAN löpgren vi vana att se så här mycket blågult på pallen samtidigt? Skulle vara multisportarna då. För oss på Sweden Trails är det lite extra festligt eftersom jag och Anna springer med Running Swedens ultra-grupp, där Kajsa är en av ledarna. Känns tryggt att veta att vi sprungit våra långpass med världseliten!

Resultaten

Damer, VM 100 km
1. Amy Sproston, USA, 07:34:08
2. Kajsa Berg, Sverige, 07:35:23
3. Irina Vishnevskaja, Ryssland,  07:36:01
Topp 25 damer (pdf)

Herrar, VM 100 km
1. Giorgio Calcaterra, Italien,  06:23:20
2. Jonas Buud, Sverige, 06:28:57
3. Alberice Di Cecco, 06:40:30
Topp 25 herrar (pdf)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s