Bagheera Ultra – Jens åsikt

bagheera.ultra.1

Jag gillar svenska grejor, det är ingen hemlighet. Därför blev jag faktiskt
extra glad när jag hörde att svenska Bagheera var på väg ut med en riktig
terrängdoja. Det här är alltså Bagheera Ultra! Skon är riktigt enkel. Enligt mig är det något positivt. Mycket teknik tar plats och ger extra vikt. Bagheera skriver själv: Ovandelen är en till stor del en sömlös konstruktion av Cordura(R) med förstärkningar i TPU och microfiber för maximal hållbarhet och komfort. Bakkappa är förstärkt med inslag av microfiber för stabilitet, ökat hälgrepp och livslängd. Konstruktionen är lästsydd med en fotbädd av EVA samt en tunn urtagbar innersula i formpressad EVA. Alla delar är nogrant genomgångna och anpassade för att undvika onödig absorbering av vatten.

bagheera.ultra.4

Det är lätt att börja jämföra med min referenssko Inov-8 X-talon 212, Ultra påminner en hel del om den MEN det finns tydliga skillnader. Det är rätt uppenbart att Bagheera tittat på både Inov-8 och svenska Icebug Acceleritas när de designat skon, användningsområdet är nog tänkt som typ samma. Så har jag också testat skon. Väl på foten sitter skon bra. Tåboxen är föredömligt rymlig och hälen sitter bra, utan tryck på hälsenan. Bakkappan är dock rätt hög och hård jämfört med en del konkurrens. Skon är möjligen lite väl bred till en början, men jag tycker den hittat formen efter foten riktigt bra efter ett tag. Skon är rätt skön och påminner på många sätt om X-talon. EVA-sulan är rätt lik i dämpning och markkänsla. Jag skulle tippa på att droppet från häl till tå är rätt likt också på ca: 6mm. Passformen är dock helt klart rymligare. Skon väger enligt min våg in på 265 gram i storlek 42. Skon är rätt ”true-to-size”. 42 är min normalstorlek och vad jag drar i min referenssko X-talon 212.

bagheera.ultra.3

Ovandelen är gjord i Condura. Det är ett slitstarkt material med många fördelar. Det har dock en del nackdelar i denna typ av sko också. Condura andas inte så bra. Dessutom tycker jag dräneringsförmågan i materialet är för dålig. Kommer vatten in i skon så stannar det där ett tag.. Förstärkningen kring tån är rätt lagom, den gör sitt jobb. Mellansulan i EVA är riktigt bra. Den dämpar lagom och har lite markkontakt. Jag känner vad jag springer på samtidigt som jag törs dra på trots vassa stenar. Nån rock-plate har jag inte lyckats hitta, skon dämpar lagom i alla fall. Sulan är rätt flexibel ock skon klarar ”rulltestet”. Själva sulan har bra med fäste uppför, utför och i löst material. Lerränsningen är också bra. Fästet i sidled vid t ex skrålöpning är dock sämre. Här finns anledning att tänka om. Dessutom tycker jag hela hälen är lite väl tilltagen räknat till yta. Detta gör att jag riskerar att trampa snett vid steniga/rotiga partier. Dobbarna på insidan av hälen pekar dessurom lite utåt på ett vasst sätt. När mitt steg blir trött och slarvigt så skär jag mig på insidan av vaderna.. Dock lider sulan av ett värre problem, fästet på blöt sten är tyvärr för dåligt. Bagheeras gummiblandning håller inte riktigt måttet.

bagheera.ultra.2

Samma sak gäller på blött trä som t ex spänger och rötter. Egentligen biter bara metalldubb ordentligt på dessa underlag men jämfört med Inov-8s sticky-rubber så ligger man verkligen i lä. Gör om och gör rätt.. Inne i skon kan man se att detaljarbetet inte riktigt håller samma klass som dyrare skor men detta är inget som märks på foten. Det finns en del material som skulle kunna kapats om man var lite noggrann. Där hittar man också den formpressade EVA-sulan. Den är märkligt tjock och har en skumgummiliknande känsla. Konstigast av allt är att sulan faktiskt tar upp en hel del vatten. Det tycker jag är en nybörjarmiss i en sko som ofta blir blöt. Den går typ att krama ur efter en tur. Åter igen, gör om och gör rätt..

bagheera.ultra.5

Sammanfattningsvis kan jag säga att Ultra är en trevlig sko och ett bra första försök från svenska Bagheera. Skon är skön och har bra löpkänsla. Hållbarheten är bra. Fästet är helt OK i vanliga fall. Dock finns det några tydliga brister. Allt handlar egentligen om hanteringen av väta. När skon blir blöt blir den onödigt tung och behåller vatten onödigt länge. Det beror på materialval. När hårt underlag, som sten och trä, blir blött försvinner fästet. Det beror också på materialval. Rättar Bagheera till detta i en v2 så har man en vinnare. Största problemet är nog att man lagt sig i samma prisklass som Icebug Acceleritas3. Det är en tuff konkurrent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s