Inov-8 Roclite 243 – Jens åsikt

inov-8.roclite.243.1

Traditionellt så har Roclite varit Inov-8s allt-i-allo sko. Den har funkat till allt. Under de senaste åren har fokus på minimalistisk löpning ökat. Inov-8 har följt denna trend med sitt Arrow-system. Flera serier som X-talon och F-lite har länge erbjudits med en pil, dvs 3mm drop. När många trodde på en Roclitemodell kom istället en hel Trailroc-serie, helt klart inriktad mot en mer minimalistisk livsstilspublik. Till våren 2013 kom dock en efterlängtad 3mm Roclite 243. Varför behövs då denna sko? Är inte Trailroc 245 typ nästan lika? Kannibalism? Nja, skulle jag säga. Det skiljer faktiskt 2 gram i vikt..

inov-8.roclite.243.4

Roclite har till skillnad från Trailroc Natural-fit Inov-8s Precision-fit. Passformen är helt klart smalare vilket jag personligen föredrar av flera anledningar. Foten sitter mer fixerad och skon svarar därför bättre. Hela ovandelen är hämtad från F-lite serien. Mesh-materialet andas mycket bra och dränerar vatten exemplariskt. Dock är det inte så hållbart, speciellt i hårdare terräng. På Roclite 243 har man dock tagit i med förstärkning runt hela framfoten.

inov-8.roclite.243.3

Mellansulan är densamma som i X-talon 190 och F-lite 195. Dessutom sitter en liten Rock-plate kallad Meta-Shank 2 under framfoten. Den parerar de värsta stenskotten underifrån. Dämpningen är minimalistisk men funkar bra för riktiga långpass om man är van.. Sulan är så klart den berömda Roclite. Många stora men låga dubbar i en riktigt mångsidig mix. Eftersom de är många , breda och platta funkar de ypperligt på hårt underlag som t ex asfalt. De är ändå tillräckligt glesa för att ge helt OK fäste och lerränsning. Materialet är Inov-8s Sticky-rubber så greppet på blöt sten är också riktigt bra. Gummiblandningen är dock mjukare än t ex TriC sulan på Trailroc. Det gör att skon känns lite mer dämpad. Samtidigt så slits dubbarna lite snabbare.

inov-8.roclite.243.2

Inuti skon syns det vilka modeller skon bygger på. Vill man springa strumplöst bör man nog kolla på Trailroc. Sulan inne i skon är den vanliga 3mm från Inov-8. På min fot sitter skon som ett smäck. Jag drar 42, precis som i Trailroc, X-talon och F-lite. På New Balance går jag gärna upp till 42,5 i t ex MT110 och RC1600. Med Performance fit så finns inte en massa utrymme i tåboxen. För vissa kan det ge tåskav. För mig hindrar det foten att glida runt och rulla i sidled. Hälen sitter bra och är mellanhög som. F-lite 230 snarare än 195. Marken känns genom sulan men inte riktigt lika mycket som 195. Skyddet på tån gör ett bra jobb. Den skyddar mot lättare stensparkar. Jag tycker sulan svarar snabbt. Skulle tro att Meta-Shank faktiskt gör en del för vridstyvhet, respons mm. Samtidigt är dubbarna föredömligt enkelt fyrkantiga vilket ger fäste åt alla håll, uppför, nedför och i sidled vit t ex skrålöpning.

inov-8.roclite.243.5Sammanfattningsvis är Roclite 243 en riktigt mångsidig sko. Sulan funkar till det mesta, från asfalt till grov terräng. Den är väl skyddad med förstärkningar samtidigt som den är lätt och dränerar bra.  Skyddet gör dessutom skon stabil i sidled. Skon är marknära med ett drop på endast 3mm. Detta ger en race-aktig känsla samtidigt som du får mycket feed-back från underlaget. Rock-platen gör sitt jobb utan att förstöra denna känsla. För mig funkar skon från korta snabba turer till riktigt långa pass. Ska jag hitta något minus är det att jag tycker, med tanke på Inov-8s övriga line-up att skon borde fått den nya mellansulan. Den är skönare, svarar bättre och inte lika ”svampig” som den gamla 3mm mellansulan. Roclite 243 är helt enkelt en riktig höjdare.

14 tankar om “Inov-8 Roclite 243 – Jens åsikt

    • Jo, kan hända att det kommer en åsikt snart. Trailroc 245 har hamnat i kölvattnet av andra skor denna sommar. Har inte riktigt kommit överens med skon sedan min mara i England. Tycker också att hållbarheten på ovandelen, precis som i F-lite serien är lite för dålig..

  1. Står o väger mellan Roclite 243 och den nya X-Talon 190 AW13 . . .Springer idag i Hattori LC men vill ha en lite mer tåligare sko med bättre grepp/sula . . . Har bara provat X-Talon 190 . . .Har du Jens provat både X-Talon 190 och Roclite 243 ??? Hittade ingen recension på X-Talon 190 ? Tack på förhand

  2. Det jag är lite orolig för är att jag kommer tycka Roclite 243 kommer kännas lite ”tung” o för ”kraftig”. Har testat Trailroc 245 men den har ju mycket lägre läst o dom där ynka 56g kändes ju, dock kanske mest när man jämförde dom hålla dra i händerna 🙂

  3. Frågan är ju vad du ska ha skon till. X-talon är lättare, smidigare och har bättre grepp men funkar dåligt på platt. Roclite är mer ombonad och funkar till allt. Du har inte funderat på Trailroc 235 eller F-lite 192? De är också noll drop som Hattori..

  4. Kommer bara springa skogsstig med dom. Springer mycket i Ågesta 5 och 10 km skogsbanorna, Rudan 10km , Hindertimmenbanan tex. På asfaltsturerna kör jag i ett par Adidas. Har testat dom i butik men är mest sugen på lite grövre sula. Måste inte ha noll drop. Lutar åt att jag köper X-Talon 190 AW13 . Tack så mycket för att du tar dig tid o svarar och tack för all nyttig info/recensioner på sidan. Uppskattas jättemycket

  5. Hur står sig denna mot Roclite 295? Är det samma sko fast lättare eller gör man några andra avkall? Skall primärt ha skon till ”Ultralight backpacking” så vikter upp till 15kg kan förväntas på ryggen över en 5-6 dagars period i fjällmiljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s