Jag är väldigt förtjust i företag som tar vår miljö på allvar. Men när det kommer till löpning? Vad är etisk löpning? Finns etisk löpning? Jag vill tro det. Självklart är ju allt relativt. Ingen tillverkningsprocess eller fraktmetod är helt utan miljöpåverkan. Ingen fabrik betalar sina anställda höga löner. Men om man som företag gör sitt bästa för att processen från råvara till konsument är så OK som möjligt tycker jag man i kontexten kan kallas för etisk. Jag vet att det finns folk som inte håller med, handlar sina kläder på Lidl och liknande, men det här är min åsikt och mitt val.
RÖJK – Superwear är ett relativt ungt svenskt företag som än så länge tillverkar kläder för skidåkning. Namnet RÖJK är en ordlek med uttrycket ”röjåk” som står för ett riktigt lyckat utförsåk. Man har valt att tillverka kläder i Sverige och Portugal, för att kunna ha koll på arbetsförhållanden och transport. Materialen är återvunnen polyester, PrimaLoft och mulesingfri Merinoull! Kläderna ska vara smarta, enkla och av multi-purpose typ. Grundaren och designern Jan Betros berättar hos Hiking in Finland hur han experimenterade med olika material och designer tills han hade skalat bort allt onödigt. Kvar var Tvister Helmet Hood. Visst passar nog RÖJKs kläder utmärkt för utförsåkning, själv är jag en hängiven snowboardåkare sedan över 20 år tillbaka och kommer säkert använda kläderna i vinter. Trots mina mogna 39 år kan jag fortfarande inte hålla mig borta från pudersnö och rails i parken. Men jag vill testa RÖJK för skogslöpning!
Tvister Helmet Hood är en avskalad hoodie. Den har varken muddar, dragkedja eller andra justeringar. Den är istället sydd på ett sätt så den följer kroppens rörelser. Materialet är RÖJKs Tvister fabric, ett polyestermaterial som kvalar in mellan underställ och lager 2. Själv benämner företaget det som lager 1,5, eller lagom. Hur svenskt är inte det? Eftersom huvan inte har justeringsmöjligheter är den sydd ganska tight. Den passar utmärkt under en hjälm och smiter åt kring ett par goggles. Huvan är sydd som en balaclava och går därför att rulla ihop till krage, om vädret förändras. Jag är en normal medium i storlek och M sitter ganska tight på mig. Självklart har jag vägt tröjan och den hamnade på 307 gram.
Tvister College är en vanlig tröja. Halsen är av round-neck typ och materialet detsamma som Helmet Hood. Den sitter på samma sätt och känns otroligt luftig och skön. Här tog jag storlek L och den sitter ”ledigare”. Finns risk för att denna tröja blir en riktig vardagsfavorit samtidigt som jag förmodligen kommer använda den mycket i skogen också. Tröjan är så klar lättare och väger in på 248 gram.
Vill du som kille sticka ut i skogen (ordvitsigt) kan du testa att dra på dig ett par Tvister Shortlongs. De är ett par underställstights i Tvister Fabric. De är sydd i 3/4 modell och ska därför användas tillsammans med RÖJKs PrimaLoftstrumpa i skidbacken. I skogen kommer de förhoppningsvis fungera som ett par lätta, sköna och snygga capri-tights. Storlek M sitter som ett smäck på mig och de väger inte mer är 155 gram.
RÖJK har en hel del strumpor eller ”footgloves” som de kallar dem. Mina heter Superliner Findus och är färgglada samt gjorda i 68% mulesingfri merinoull, 22% polyamid och 10% lycra. Strumporna är tunna med lite förstärkningar på utsatta ställen. Det finns inget höger eller vänster och de är sydda med tunna sömmar. Jag har redan sprungit i dessa en hel del och kan tillägga att för mig fungerar de ypperligt. Pannbandet heter Reverse Headband och är sydd i Tvister Fabrick. 23 gram och one-size funkar på mig. Viker jag den dubbel har jag ett klassiskt svettband a la Björn Borg.
Det ska bli riktigt spännande att se hur RÖJK fungerar i skogen. Jag har länge gått och sneglat på deras marknadsintåg. Vill man handla RÖJK finns de till riktigt bra priser hos en hel del återförsäljare. Ser ni en påse godis fara fram i skogen, ropa gärna så kan vi snacka lite löpning och kläder. Nu ska jag köra så det ryker! Min åsikt kan du läsa om efteråt!
//Jens