Salomon S-Lab Sense Ultra – Jens åsikt

salomon.s-lab.sense.ultra.1Salomon S-Lab Sense Ultra, namnet är både jobbigt att skriva och att säga. Kanske är det så eftersom skon är gjort för väldigt jobbiga situationer. Jag kan erkänna direkt, jag har tidigare undvikit Salomon. Det finns flera anledningar till det. Trots min inbillade skogsmulleattityd är jag nån sorts löparhipster som gärna gör saker så bakvänt som möjligt. Salomon är stiglöpningens stora drake. Många är galet nöjda med deras produkter trots en prislapp som många gånger är dubbelt så stor som vissa konkurrenters. Salomon är dock det företag som i dagsläget gjort absolut mest för svensk stiglöpning med sin Salomon Trail Tour. Så när jag bestämde mig för att testa några av loppen ville jag gå All-in.

salomon.s-lab.sense.ultra.2Ovandelen är gjord i ett stycke, utan sömmar och kallas därför ”Seamless Sensifit”. Skon är faktiskt gjord för att fungera bra utan strumpor vilket jag personligen kan skriva under på. Salomon har faktiskt lyckas riktigt bra med detta. Att slippa sömmar är ett riktigt plus. För att hålla foten på plats finns något man kallar ”Endofit”. Tanken är att skon med hjälp av detta ska sitta som en strumpa. Det gör den. Skon sitter RIKTIGT tight och tillsammans med ”Quicklace” systemet så håller den foten i sitt grepp. Appropå ”Quicklace” så fungerar det riktigt bra. Det är enkelt att få till bra tryck kring foten. Det har aldrig hänt att snörningen åkt upp heller. Bra Salomon! Jag kör 42,5 på denna och brukar oftast ha 42 ändå sitter den riktigt tight som sagt. S-lab Sense har en smal läst. Jag hade lite problem med skav fram på tårna till en början och jag gillar smala skor..

salomon.s-lab.sense.ultra.4Hälkappan är medelhög och ger ett riktigt bra hälgrepp. Jag har inte fått någon antydan till skav på hälen, det är bra. Den sitter också bra utan att irritera hälsenan uppför/utför. Kring tårna sitter ett tunt plastskydd om verkar vara till för att meshen inte ska gå sönder. Mot stenar och pinnar skyddar det inte så bra. Men faktum är att den lilla bit av sulan som går upp över tån gör ett riktigt bra jobb att mota de värsta stötarna. På sidan av skon är dock meshen lite mer utsatt. Där har jag fått lite små revor och hål då terrängen varit hård. Inget som påverkar funktionen dock. Dränerar vatten gör skon riktigt bra. Självklart är det den sömlösa meshen som ska ha äran för det. Till skillnad från annan mesh så tar denna inte upp något vatten heller så våtvikten är exemplarisk.

salomon.s-lab.sense.ultra.3

 

Sulan har ett mönster de kallar ”Contagrip”. Jag tycker det mönstret är riktigt bra. Det greppar på de flesta ställen och är helt OK på blöt sten. Sulan kanske inte är den bästa i lera men det tar den igen på stigar och liknande. Självklart funkar skon bra på asfalt. Jag har sprungit 30K utan problem. Det största problemet är väl att de mindre dubbarna verkar slitas relativt fort. Särskilt på hälen. Frågan är om det finns någon bra lösning på detta problem då det gäller skor som ska gå långa sträckor? Skon fungerar i alla fall i de flesta förhållanden. vad mer kan man begära?

salomon.s-lab.sense.ultra.5Mellansulan ser ut på samma sätt som vanliga S-lab Sense, 9mm EVA i fram och 13mm EVA i bak. Dropen blir då 4mm från häl till tå. I ultra har man istället ökat densiteten i EVAn och på så sätt fått en stabilare mellansula som dämpar på ett annat sätt. Detta gör också att vikten ökat från 195g till 210g UK8,5. En annan detalj med mellansulan är rock-platen kallad ”Pro-feel Film”. Den skyddar effektivt mot div vassa stenar. Första turen tyckte jag skon var allt för hård. Jag hade då sprungit mycket i Inov-8s Roclite 243 som i jämförelse har en väldigt ”svampig” mellansula. Men ju mer jag sprungit i skon desto mer gillar jag den. Skon har absolut inte samma markkontakt som snittet hos Inov-8s 3mm. Men jag tycker den på många sätt påminner om New Balance MT110.  Dessutom upplever jag skon som riktigt stabil. Jag behöver detta på längre turer. Genom att mellansulan är lite hårdare så känns skon lite högre än vad jag är van med men samtidigt har detta inite påverkat mitt löpsteg vare sig i stabilitet eller fotnedsättning. Sulan ger snabb och bra respons dvs svarar direkt.

Sammanfattningsvis så är Salomon S-lab Sense Ultra en fantastisk sko för långa skogspass. Visst sitter den tight men jag har inte haft några problem när fötterna sväller. Greppet är riktigt bra i de flesta förhållanden. skon är skön stabil och dämpar bra. Det finns dock två minus, 1800:- är många pengar. Det finns många billigare alternativ.  Men skon är värd det om det är en milslukare för terräng man letar efter. Jag är dock dessutom rädd att dubbar på häl slits för fort. Annars är detta en makalös sko. Salomon  har gjort riktigt bra ifrån sig.

 

5 tankar om “Salomon S-Lab Sense Ultra – Jens åsikt

  1. Snyggt, Jens. Jag har enbart kört första generationen Sense och kan skriva under på dess kvalitéer. Men den blir för tajt över tårna för min del. Tyvärr. Annars gillar jag att Salomon lyckats peta in så mycket skydd för foten och ändå hålla vikten nere.

    Större tåboxar, Salomon!

  2. Jag har inte sprungit i just ultran, men har två par av gamla vanliga Sense och är väldigt nöjd. Jag är väldigt bred/plattfotad men upplever dem inte som så smala ändå. Jag upplever också skyddet både fram och undertill som väl tilltaget. Sprang exempelvis Axa fjällmarathon med Sense och jag kunde dundra på för fullt utan några som helst problem. Du kanske ska prova att gå upp en halv storlek?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s