Inov-8 Trailroc 150 – Jens åsikt

inov-8.trailroc.150.1

Minimalistisk löpning? Vad är det? Jag kan berätta lite om minimalistisk stiglöpning. Dit siktar Inov-8 med Trailroc 150. Det finns inte många som missat Fivefingers massiva inflytande i löparvågen. Med all rätt vände de upp och ner på de föreställningar som löpningen bestod av. Dock har de (och inte så många andra heller) inte lyckat gjort en riktigt bra terrängsko i samma anda. Inov-8 har redan lyckats med Bare-Grip 200, en slags Mudclaw för barfotalöpare. Sedan kom Trailroc-serien som uppenbart riktar sig till en upplevelsebaserad publik med sikte på stiglöpning istället för lerbrottning. TriC-sulan visade sig snabbt vara en mångsidig milslukare med både fäste och egenskaper för platten. När man tog bort mellansulan så blev det världens kanske bästa terrängsko för barfotagänget!

inov-8.trailroc.150.3

Den här skon är så klart gjord för att man ska kunna springa utan strumpor. Det betyder att materialet på insidan är skönt mot foten. Materialet på utsidan är tunn hård nylon. Runt tårna sitter en tunn gummiförstärkning. Dessa material gör skon riktigt slitstark, något som är rätt ovanligt med så här lätta skor. Materialet är som sagt hårt så det dränerar inte på topp, bara OK. Har man otur så kan det dessutom vika sig mot tårna och skava/irritera. Inne i skon finns dessutom en urtagbar sula på 3mm. Den gör skillnad för ovana fötter Kan jag intyga. Tar man ur sulan blir skon TUNN! Passformen är Inov-8s ”natural-fit” som ska erbjuda lite mer rum för framfoten. Jag tycker dock Trailroc 150, kanske pga det hårda materialet i ovandelen, känns rätt smal, ungefär som ”precision-fit”. Den är ändå true-to-size skullejag våga påstå.

inov-8.trailroc.150.2

 

Trailroc TriC-sulan funkar riktigt bra på denna sko. Gummit ska ju bestå av flera olika blandningar som fungerar bra i olika förhållanden. Hurvida det stämmer med verkligheten vet jag inte. Jag vet dock att sulan fungerar till det mesta, utan att riktigt briljera någonstans. Avsaknaden av mellansula har sina fördelar. Den omedelbara markkontakten ökar greppet på t ex sten. Det funkar på samma sätt med rötter. Sulan är dock så tunn så man får ta det lugnt i stökiga partier. I en sån här sko sitter ju faktiskt skon rätt oskyddad. En fördel med Trailroc-sulan, jämfört med t ex Roclite är att den faktiskt verkar vara riktigt slitstark. Tror att Inov-8 jobbat på det eftersom varenda kotte vill springa ultra.

inov-8.trailroc.150.4

Hur känns skon då? Jo den sitter verkligen som en smäck! Som jag sagt så är markkontakten suverän. Skon sitter väldigt lågt på foten. Hälkappan är låg och ändå så sitter skon bra. Det där tassande löpsteget infinner sig direkt, precis som med VFFs. Skon levererar riktig löparglädje. Kanske lite för mycket, för jag har svårt att ta det lugnt i skon. Sulan är precis så skyddande att jag törs ta ut den i seriös terräng. Det gäller däck att vara försiktig, planera sitt steg och undvika vassa stenar, pinnar och liknande. Sånt straffar sig rejält. Fästet är som sagt riktigt bra från torr stig till lättare lera och blöt sten. TriC är också riktigt bra på asfalt. Den är också rolig att dra på med, nästan överallt MEN för mig har det tyvärr resulterat i att en gammal spricka i vänsterfoten gjort sig påmind, i alla fall på långa och/eller snabba pass. Var försiktig..

inov-8.trailroc.150.5

Trailroc 150 är löparglädje! Skon är lätt, skön och mångsidig. Naturen går rakt upp genom sulan och träffar hjärtat med full kraft. Men det kommer också med ett pris. Slarviga och trötta steg bestraffas skoningslöst. Skon är inte för alla men har du fastnat i barfota/stiglöpningsträsket och vill krydda det med lite state of art så finns det chans för kärlek.

9 tankar om “Inov-8 Trailroc 150 – Jens åsikt

 1. Jag har själv Trailroc 150, 245 och 255 och 150:an skiljer sig markant mot storebröderna när det gäller passform. Precis som du skriver upplevs 150:an smalare och definitivt inte lika bekväm. Jag har dock inte sprungit i dem än då jag var osäker på om jag skulle behålla dem. Nu har jag nog tvekat för länge att det är försent, så det blir väl till att använda dem helt enkelt 🙂

  • Jag tycker den är rätt bekväm, jag har faktiskt aldrig riktigt gillat övriga Trailroc modeller. Dessutom tycker jag 150 är fantastiskt rolig att springa i. Men det blir inte längre än 10K. Mina fötter pallar inte det, helt enkelt.

 2. Har funderat lite på att testa en trailroc 150 eller 235, men inte hittat läge att prova någon. Har ett par Flite-195, hur är passformen på dem jämfört med 150 och 235?

 3. Jag har sprungit i 245 hela sommaren och det är den ENDA skon jag NÅGONSIN sprungit i som jag inte fått mer eller mindre ont i fötterna av. Synd att denna inte har samma fit för jag skulle gärna prova att gå ett steg upp på minimalistskalan. Tycker insidans sömlöshet och materialval är fantastisk skön runt foten. Enda haken är att jag känner mig skeptisk till att springa med den på asfalt, inte för att jag vill springa på asfalt men ibland gör man det ändå. Jag tycker jag känner dubbarna genom sulan men det kanske är inbillning.

   • Säkert, ändå suboptimalt.

    Glömde säga att detta var intressant läsning, en recension som ligger ganska nära min utgångspunkt, förutom att jag gillar breda skor då

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s