Nattorientering

I morgon är det dags att köra Pentagonbanan vid Björktjärn i mörker. Perfekt tillfälle att lufta butikens nya lampor. Lamporna kommer från Hong-Kong baserade Gemini Lights och är verkligen något speciellt! Lika bra att erkänna direkt, jag är en pannlampsjunkie! Jag jagar alltid den perfekta lampan. Mina kriterier är stenhårda. Ljuset ska vara kraftfullt, formatet litet, kvaliteten hög, allt ska kunna bäras på huvudet och dessutom ska priset vara rimligt. Lupine Piko har länge varit målet med sina nu 900 lumen på ca 200-250 gram. Men priset på 3000-3500 kr avskräcker. Därför köpte jag den beryktade DX-lampan (första till höger). Jag valde direkt en spridningslins så ljusbilden blev acceptabel. Den medföljande huvudställningen behövde moddas för att sitta OK. Därefter funkade lampan bra. Kartongen lovade 900 lumen men andras test vittnar om en styrka på ca: 500 för denna snikdrivna SSC-P7 diod. Efter en halv vinter exploderade dock laddaren.. Därefter har jag sprungit med LEDSMIs fantastiska Arctic Light 2000 (andra från höger). 5 XP-G dioder gör lampan god för ca: 2000 lumen. Den lyser upp det mesta i sin väg! Huvudställningen är riktigt skön. Lampan är dock med sina 120 g i tyngsta laget. Dessutom behövs ett 6-celligt batteripaket så totalvikten blir rätt hög. Batteriet måste därför bäras i väska, sele eller ficka, vilket jag inte är så förtjust i. Mot slutet av vintern sprang jag därför med en Black Diamond Spot på endast 75 lumen, helt enkelt för att jag vill ha allt på huvudet. Jakten på den perfekta lampan fortsatte. Nu har jag förhandlat med Gemini Lights som gör högkvalitetslampor med bas i Kina. Gemini XERA (tredje från höger) är lampan som sopade banan med konkurrenterna i Mountain Bike Reviews Bike Lights Shootout 2012. Den är fantastiskt liten och gullig, väger 52 g och huserar en XM-L G2 Led. Lampan ger 850 lumen i full fräs och väger ca: 220g med huvudställning och laddare.. Den andra lampan är Gemini DUO. Vikten har ökat till futtiga 63 g. Då har man klämt in dubbla XM-L G2 dioder. Denna lampa vräker ur sig 1400 lumen i full fräs och väger 11 g mer än sin lillebror. Med tanke på att andra lampor i samma ljusklass väger 500-700 g så kan man inte göra mer än tummen upp. Ta en titt i butiken för priser mm..

Efter löpturen kommer mer bilder/video. Det är svårt att förstå hur små och starka dessa skönheter är innan man sett dem..

11 tankar om “Nattorientering

 1. Har själv varit med om att laddaren expoderat (till DX lampan) hittade du någon lösning på det problemt. Ny laddare eller laga den gamla?

  • Min laddare exploderade så komponenter var helt brända. Det blev märken på vägg, mm. Köpte ny laddare (de är så billiga men tar tid att få hem) som också exploderade efter ett tag (dock i plåtburk). Då bestämde jag mig för att INTE springa med Kinaskräp mer.. Det är helt enkelt inte värt brandrisken att komma undan lite billigare..

 2. Hej, kan du lägga ut lite mer bilder på Gemini lamporna, exv hur sitter batteriet där bak på pannbandet? Det går ta av batteripacket och ha i väska också väl?

  Sitter pannbandet stabilt och skönt på huvudet (även med batteripacket)?

  Duon verkar ju ha mer kräm än Silva runner, hur skiljer de sig i ljusbild gällande bredd?

  Störs du av den lysande knappen (ströljus) som jag gjort på någon annan modell jag testat springa med?

  • Lamporna sitter mycket bra på huvudet, riktigt stabilt faktiskt. Det medförljer förlängningssladd så du kan ha batteriet var du vill.. Jag har inte sett Silva Runner i action än men DUOs 1400 lumen är en bra bit starkare. Personligen springer jag mest med XERA. Den har mycket fin ljusbild som dock är något smalare än DUOs. Kan dock lova att XERAs 850 lumen spöar det mesta i storleksklassen. Jag märker inte av något ströljus från knapparna. Det kommer snart en kort video på DUO och XERA..

   • Tack för snabbt svar.
    Får jag fråga vad det är som gör att du helst springer med Xeran? Vikten/känslan/ljusbilden eller bara blivit så…

    Ljusstyrkan räcker för löpning helt klart, men är lite orolig för ljusbilden/bredden. Är inte standard linsen ändå rätt samlad dvs lite för smal för ”orientering” på amatör nivå?

    Skulle du kunna skriva ut lamphusets mått i cm vore det ju trevligt, för som du säger svårt att förstå hur små de egentligen är.

 3. DUO är en bättre lampa men XERA räcker gott och väl. Körde mycket med DUO först men nån ville köpa mitt ex och då sparde jag XERAn. Ljusbilden är fullt tillräcklig för nattorientering och obanad mörkerlöpning. XERA är faktiskt en lampa i klass med senaste versionen av Lupine Piko.. DUO är helt enkelt ännu bättre. på 60% kommer den upp i 840 lumen med en fin, bred bild. Då ska den under normala förhållanden lysa 3:20h. Kommer nog att börja köra med den nu igen när jag har ett nytt lager..

  Du undrar kring mått, XERA är ca: 31mm i diameter och 40mm djup. DUO är 24mm på höjden, 44mm på bredden och 35mm djup.

 4. Hei og takk for fin side!
  Jeg skal kjøpe hodelykt og akkurat nå står det mellom Silva Runner og Gemini DUO. I Norge vil prisen for disse lyktene skille 200-300,- Mitt bruk vil være løping i skogen og langrenn. Har du testet disse lyktene mot hverandre? Det jeg tenker mest på er om lyset er bredt nok på Gemini og komforten på hodet ved løping. Eller skal jeg legge i mer penger og kjøpe en Lupine Piko?
  Hva vil du anbefale?

  • Jag har sett alla de lampor och Gemini DUO är starkas. Sliva Runner ligger på 550 lumen och spelar inte i samma liga. Lupine har något högre byggkvalitet än Gemini DUO men är absolut inte lika stark. Gemini DUO har vid samma styrka som Lupine PIKO längre batteritid också. För mig är valet enkelt, Gemini DUO är både bäst och billigast..

 5. Hej,
  jag kan försöka tillföra lite info från en annan aspekt som Jens ej tog upp.

  Jag har testat Silva Runner i butik (så kan ej kommentera ljusstyrkan) men det som slog mig var att Runner är en väldigt lätt och smidig lampa. Lamphuset är litet, smidigt och ha ett mindre/lättare batteri. Huvudställningen är lättare, enklare (enkel rem som ej går över huvudet) men jag tyckte den satt bra det lilla jag testade.

  Ljusstyrkan/batteritiden är (betydligt) sämre än Gemini Duo och även Xera som jag tillslut valde att köpa.
  Jag valde Xera som en kompromiss (bättre tid/ljusstyrka än Runner) men billigare, mindre och mindre energislukare än Duo så kan köras med ”lilla batteriet” (dubbla batterier, större och otympligare än Runers lätta platta) med hyfsad batteritid. Geminilamporna använder standardsladdar så enklare köpa till 4 cellsbatteri om det skulle behövas (har inte alls sett större batteri till Runner).

  Xeran levererar mycket ljus för mig som ”skogsmotionär” (i 50-100% läget) men något begränsad ljusbredd. Jag vågar inte säga hur den funkar i rena orienterarsammanhang då jag ej testat motsvarigheter som används i OL.

  Misstänker Runner skulle vara lite klen om det främst är nattorientering du ska använda den till. Runner kändes dock som en fantastisk lampa (betänk att jag ej sett ljusmängd/bilden) om du är ute efter en liten smidig lampa.

  Så fundera vilka egenskaper som passar DIG bäst för det som DU ska göra!

  Ps. Jens, har du testat den nya reflektorn som finns till Xeran som ska ge en bredare ljusbild med en ljusare spot i mitten?

  • Tyvärr har jag inte fått tag på den nya linsen till XERA än men personligen tycker jag ljusbilden är riktigt trevlig och räcker bra i frågan om bredd. DUO lyser dock bredare. Dessutom kan ju sägas att DUO i 60% läge som under normala förhållanden håller 3:20h lyser i 840 lumen vilket är nästan lika mycket som Lupine PIKO. Nu har det ju visat sig i MTBRs test att GEMINI DUO inte riktigt når upp till de 1400 lumen som man skyltar med men drar man bort glädjesiffror så hamnar man på ca: 1300 lumen på fullt ös och 800 lumen i 60% vilket är sjukt bra för en lampa som väger ca: 250g.

   Nu kan jag också tillägga att några år gamla lyx-ledlampor som Silva Alpha och Petzl Ultra som länge (och fortfarande) var många orienterares val ligger på ca: 300-450 lumen och fullständigt krossade de gamla halogenlamporna på sin tid..

 6. Hei igjen og takker for svar.
  Mitt bruk er bare vanlig løping i skogen noen ganger i uka. Jeg har ikke mye erfaring med hodelykter, men har fått med meg at mange lykter ikke lyser så godt i bredden. Men, kanskje jeg skulle ta sjansen på en DUO?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s