Icebug Spirit2 OLX – Jens åsikt

Off-roadskon nummer 1?

Sedan i vintras har jag sprungit i svenska Icebugs Spirit2 OLX. Först nu har jag nog med mil i skorna för att dela med mig av min åsikt.

Spirit2 OLX är en dyr sko. Det rekommenderade utpriset är 1500 kr. Visst finns den billigare på prisjakt.nu men 1500 kr är dyrt. Vad får man nu för det? Jo man får ett par svenska off-roadskor i yppersta världsklass, tillverkade i Kina. Dock är skorna utvecklade, designade och noga testade i svensk miljö! Icebug har en filosofi att erbjuda fäste framför allt annat, så vi börjar väl med sulan.

Svenskt stål x 14.

Icebug kan prata i timmar om sina ståldubbar. De är gjorda i rostfritt stål med en topp av volframkarbid, en metall som ska vara tre gånger så stark som stål och därför mycket tålig mot t ex asfaltslöpning. Dubbarna sitter fast med ett system de kallar OLX Det betyder fixerade dubbar som greppar utan ursäkt, på alla underlag. På Spirit2 har man valt att sätta 14 dubbar i ett sinnrikt mönster. 8 dubbar fram på foten, 5 dubbar på hälen och den så kallade ”stockdubben” mitt under hålfoten. Stockdubben är en genialisk dubb som ger ett riktigt bra fäste de gånger man kliver över en blöt trädstam. Många är de löpare som gått i kull av dessa blöta stockar, Icebugs funkar precis som den bör. BUGrip™ systemet på Spirit2 ger ett grymt bra fäste på det mesta som kommer i din väg. Rötter, stockar och blöt häll fungerar utmärkt i dessa skor. Nog är det lite skillnad mot att springa med ”sticky-rubber” som suger sig fast i sten. Metalldubb snarare gräver och sliter sig fast. I längden blir det mer förutsägbart och därmed tryggare.  Dessutom gör ”traktormönstret” ett riktigt bra jobb i lera, både med fäste och lerränsning. På is är de enastående. Greppet är helt enkelt fenomenalt. Skon fullkomligt biter sig fast i isen på ett sätt så du faktiskt bör akta dig för snabba sidledsförflyttningar. Hänger inte fotleden med kan en stukning bli resultatet. Under hålfoten sitter något de kallar för ESS, en förstärkning av EVA-sulan som ska stabilisera men fungerar utmärkt som extra skydd för slag mot hålfoten. Icebug har helt enkelt gjort ett riktigt bra jobb med yttersulan i Spirit2.

Spirit2 OLX håller en låg profil.

Mellansulan på Spirit2 är av EVA-material, inget mer lull-lull. Den är inte särskilt tjock och har en drop på 4mm från häl till tå. Det gör att skon ligger nära marken och blir därför allt annat än vinglig. Sulan känns stabil samtidigt som den ger viss feed back om underlag. Metalldubbarna känns igenom sulan endast då underlaget är riktigt hårt under en längre sträcka som t ex transportlöpning asfalt. Eftersom sulan är så pass tunn så blir foten lätt trött då underlaget blir hårdare som t ex stenhäll eller grusväg. Visst funkar det men Spirit2 ger mest tillbaka när det är halt och grisigt!

Skyddad verkstad?

Hela skon är sydd i vävd nylon/polyester / ProtecPU™, material valda för låg våtvikt och hög slitstyrka. Torr väger skon 300 gram i storlek 42, vilket också är min size. Spirit2 är jämfört med gamla Spirit en hårdare och tåligare sko, på gott och ont. När jag började använda skon var det minusgrader ute och det hårda tyged vek sig över mina tår och skavde. Det gillar jag inte. Men när plusgraderna infann sig så var detta inget problem längre. Mitt råd blir att helt enkelt springa in dem i plusgrader. Förstärkningar finns runt hela skon, från tå bak till hälen. Fram på foten gör de ett bra jobb i att skydda tår från pinnar och sten, Spirit2 har nämligen bara en liten gummiförstärkning i tåspetsen, men allt som allt funkar det bra! Denna sko är kanske den tåligaste sko jag någonsin sprungit i. Förstärkningarna i bak gör att skon sitter bra och hälen känns fixerad. Hälkappan är relativt hög och ganska lagom hård. Faktum är att hela foten sitter ganska ordentligt i skon, samtidigt som sulan låter foten jobba naturligt.

Spirit2 – SUV eller jordfräs?

Spirit2 är en ganska smal sko. Du bör nog ha smala fötter, välja nått nummer större eller gilla att springa tight. Har du ankfötter bör du nog kolla vidare på Icebugs Spwider OLX, där får du en bredare sko, ny skönare? plös och skyddad snörning (möjligen skulle denna passa också mig bättre, men den är lika dyr ;). Spirit2 är dessutom gjord i ganska hårt tyg. Den tog ett par mil för mig att springa in. Med t ex Inov-8s skor i ”performance fit” är jag van att bara tuta och köra. Nu sitter den dock riktigt bra. De finns ändå några saker jag inte gillar. Plösen är gjord i ett plastigt fuskskinnsmaterial. Den sitter OK men andas ganska dåligt. Mellan första och andra snörhålet på skons insida och mellan andra och tredje hålet på skons utsida bildas veck. På mig skaver de lite när det är kallt ute. Om hålen var annorlunda utplacerade eller möjligtvis fler kanske detta skulle kunna åtgärdas. Ovandelen av snörningen sitter dock mycket bra på mig. Jag tycker skon är något för hög på insidan vid ankeln. Dessutom går knuten upp för lätt, andra snören tack!

Annars är Spirit2 OLX en riktig skogsmaskin! Fästet är grymt! Faktum är att alla som inte testat metalldubb borde göra det innan de uttalar sig om vad ”bra fäste” är. Dubbarna verkar sitta bra och dessutom verkar de vara mycket tåliga. Skon svarar bra, känns stabil och är samtidigt följsam med fotens rörelser. Det är kul att ”dra på” i skon, både uppför och utför. Man känner sig trygg. Skon går dessutom att springa snabbt på platt.. Den funkar OK när det är hårt men är absolut inget för långpass på hårt underlag. Den drar inte åt sig mycket vatten. Den rensar lera bra. Får du foten och funka i skon ger Spirit2 OLX helt enkelt väldigt mycket tillbaka. Som konkurrent finns brittiska Inov-8 med den mycket sköna och något lättare OROC 280. Något billigare men endast 9 dubbar och ingen ”stockdubb”. Finska VJ har utmanare i både Bold (sämre fäste, ingen ”stockdubb” dock lättare) och Integrator. Den sistnämda skulle jag gärna testa för att jämföra. Just nu är dock Icebug Spirit2 OLX min absoluta favorit i skogen! Vi får se om den får följa med upp till Vålådalen för 42K fjällöpning i sensommar!

3 tankar om “Icebug Spirit2 OLX – Jens åsikt

  1. Jag måste hålla med! Spirit 2 OLX är den bästa skon på marknaden. Jag köpte de inför förra orienteringssäsongen. De måste nog vara de terrängskor med mest löpkänsla som du kan köpa för under 1500 kronor. Det enda som jag kände att skon tummade på var kvalitén. Redan efter en halv säsong släppte första dubben och när jag haft skorna i nio månader var åtta dubbar borta. I år har jag därför valt att springa med den tidigare nämnda VJ-Bold. Bolden känns mer stabil men har inte den mjuka känslan som Icebug förmedlar. I vintras var skorna fullt dugliga trots slitaget så greppade de bra på isiga vägar. Det bästa är nog att kombinera spirit2 OLX med icebugs liknande sko men utan metalldubb, Acceleritas eller en sko av något annat märke som till exempel Inov-8s X-talon 190. För i övrigt riktigt bra skriven recension som jag tror att många kommer att få användning för! 🙂

  2. Mina dubbar sitter kvar trots en hel del mil där utförslöpor på häll ingår.. Men visst har jag hört talas om andras problem. Personligen så gillar jag skorna så mycket att jag måste få tag på ett par Acceleritas2 (när metall ej behövs) och ett par Anima (när sträckan kräver lite mer dämpning). Problemet för mig är att jag bor i obygden och där kan jag inte knalla till närmaste återförsäljare för storleksprovning och köp. Men jag har för mig att jag har 41,5 i bägge av dessa. De går ju att få tag på ganska billigt nu, men å andra sidan kommer väl nästa säsongs prylar snart! Alla dessa val..

  3. Ping: Icebug Spirit4 OLX | Swedentrails

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s