New Balance MT110 Preview!

En av årets stora trailrunningsnackisar är New Balance och Anton Krupickas MT110. Modellen bygger på framgångarna med de tidigare MT100 och MT101 blandat med erfarenheter från Minimus-serien. Skon finns inte i Europa än och kommer enligt New Balance Sverige tyvärr aldrig till vårt avlånga trailland. Synd tyckte jag och beställde ett par från Internet!

MT110 är en helt annorlunda sko än sina föregångare. Den har liknats med en fotbollssko och jag kan förstå varför. Ovandelen är gjord i ett plastmaterial i nätkonstruktion. Tydligen var Självaste Anton Krupicka väldigt skeptisk tills han testade konstruktionen och verkligen gillade den.

I nätkonstruktionen finns vissa delar för support, dvs paneler som helt enkelt ska få skon att sitta fast lite bättre. Detta är inget ovanlikt i liknande konstruktioner av mesh-tyg och borde fungera på samma sätt.

Hela lästen är byggd efter minimus-konceptet. Tå-boxen är rymlig och verkar både välventilerad samt lätt att dränera. Tittar man på ovansidan av skon ser man New Balances Bubble Laces, som gör ett bra jobb för att förhindra lösa knutar och annat otyg. Plösen är i mesh-material, är relativt tunn men ganska mycket längre än t ex MT101.

Inne i skon kan man se att de ansträngt sig för att ta bort skavande kanter. Den här skon ska kunna fungera för de som vill springa utan strumpor. Som sig bör i denna skotyp finns ingen uppbyggnad inne i skon. Meningen är att foten ska göra jobbet.

Hälen är helt klart mer uppbyggd än MT101s, som jag tycker är en riktig höjdare. Det sitter plastförstärkning som förmodligen fixerar skon ganska hårt på hälen. Den har dock ganska lite stoppning och verkar sitta bra kring min häl

Skon är inte riktigt minimalistisk i traditionell mening. Sulan har relativt mycket dämpning. I fram finns 17mm och på hälen 21mm. Det ger ett häl-drop på 4mm. MT100 och MT101 hade ett häl-drop på 10mm så MT110 är helt klart en plattare sko. I framfoten sitter också en tunn Rock-plate som ska skydda mot bl a vassa stenar mm. Hela sulan känns faktiskt relativt styv om man jämför med skor som inov-8s F-lite och X-talon.

Sulan har också ett nytt mönster. Anton var inte nöjd med vare sig grepp eller lerränsning från gamla serien, där man hade två olika mönster, en för amerikanska marknaden och en för europeiska. Jag tyckte dubbarna på den europeiska modellen var ganska klena. De gav inte så mycket grepp som jag vill ha. Dessutom fastnar det ganska mycket lera under, så det ska bli mycket intressant att se vad detta mönster presterar. Jag har hört att det tom ska fungera helt OK på asfalt.

Jag ser mycket fram mot att köra min vinter/vårträning i denna sko. Jag gillar Låg häl-drop men har fått lite problem i bl a ljumske och lår när jag ökat min träningsmängd och längd på pass. Äntligen kommer det en modern trailsko med låg race-profil, låg vikt, minimalistiskt tänk och samtidigt lite dämpning. Som jag har letat.. // Jens Ö.

12 tankar om “New Balance MT110 Preview!

 1. Fan va nice! Dessvärre verkar det inte gå beställa från runningwarehouse längre. Får vänta och se om någon annan europavänligare onlineshop tar in dem.

 2. Någon som vet om och nær Amp 1010 kommer till Norge eller Sverige.
  Undrar æven om Altra har någon Scandinavisk återførsæljare?http://www.altrazerodrop.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_-1_15151_18952_69006_176903
  http://averageguyhitstheroad.blogspot.no/2011/11/altra-lone-peak-review-first.html
  http://averageguyhitstheroad.blogspot.no/2011/10/altra-running-amazing-influence-of.html
  Har letat løpskor som passar mina føtter i øver 15år. AMP 1010 och Altra’s modeller har gett mig hopp om att hitta något som kan ha nog med plats før alla tår inklusive stortån..

  • Sist jag hörde från NB Sverige sa de att NB AMP MT1010 förmodligen kommer till landet till sensommaren, hösten. Tror det kommer bli en riktigt skön sko. Har sett att Tony Krupica gjort en hel del av sin träning i den dojan. Altra har tyvärr ej någon återförsäljare i vårt land vad jag vet. Men det är ju enkelt att beställa från utlandet om man törs för storleken dvs.

 3. Tja! Jag springer 5-10km, 3 ggr i veckan med ett par Asicspjuck som heter Trail Lahar (aldrig asfalt). Är NB-skon ovan något jag bara kan ge mig ut med eller behöver jag vänja mig gradvis? Hur lång tid skulle det isf ta att vänja sig?
  Mvh, Andreas

  • Asics Tail Lahar är en ganska dämpad oja med mycket drop. Jag tycker dock att allt snack om tillvänjningsperioder är överdrivet. Köp skon och starta mjukt på snälla stigar, motionsspår och liknande. Använd den när du är pigg i benen och fokusera då på framfotslandning. Snart kommer du inte vilja springa i något annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s