Icebug Acceleritas4 – Jens åsikt

acceleritas4.1
Hur förbättrar man något som redan är så bra? Acceleritas är Icebugs lättaste och mest minimalistiska terrängracer. Skon är nu inne på sin fjärde inkarnation, Acceleritas4! I september skrev lag lite om föregångaren Acceleritas3 och gav den MYCKET fina vitsord. Det Icebug gjort är lyssnat på användarna och gjort små men viktiga förbättringar, mer om det nedan.
 acceleritas4.3
Acceleritas är som jag tidigare sagt en sko byggd för högt tempo i obanad terräng. Den är byggd kring en smalare läst för omedelbar respons. Den har en tunn mellansula för direkt kontakt och mycket feed-back från underlag. Skon har också en yttersula som fokuserar på grepp i nästan alla lägen. Detta innebär samtidigt att det kanske inte är skon du tar på långpass ellr drar en snabb platt mil med om du inte har vana fötter och ett mycket drivet löpsteg. Men från stig till obanat ger Acceleritas4 de flesta löpartyper väldigt mycket tillbaka i form av ren löparglädje.
 acceleritas4.2
Vikten på nya Acceleritas4 ska ha ökat med 5 gram från föregående modell då borde vikten hamna på 200g i stl US9 / 42. PÅ min våg stannar vikten på 208g, men då jag jag också sprungit i skon. 8g lort kan mycket väl sitta kvar. I mitt våttest (doppa skon i vatten, vända på den i 10 sekunder och sedan väga) hamnade vikten på 246g. Ca: 40 g vatten i skon är ett riktigt bra betyg. I handen ur lådan känns skon lätt, smidig och nästan bräcklig. Överdelen är gjord i woven polyester / ProtecPU som känns både smidig, ska erbjuda låg våtvikt samt hålla för de påfrestningar obanad löpning innebär. Skon är fodrad med ett tunt mesh-tyg som ska vara skönt mot foten med som allt annat material också ska ta upp minimalt med vatten. Runt hälen kommer de små men viktiga uppdateringarna. Det första man ser är att hälkappan numer är skålad runt hälsenan. En del löpare har fått problem med tryck mot hälsenan särskilt vid längre och backiga pass. Detta vittnar faktiskt också att trots skons minimalism vill måga ta den på längre turer än den egentligen är ritad för.. Dessutom har man fodrat själva hälkappan med microfiber istället för mesh. Detta ska ge ett bättre hälgrepp och förhindra att hälen halkar runt i skon. I denna sko sitter sulan limmad, är tunn och följer resten av skon i tanke att inte ta upp vatten. Mellansulan i skon uppdaterades i förra versionen och hänger fortfarande med i denna. Materialet är en lättvikts-EVA och på mitten av skon finns något Icebug kallar ESS-stabilisator. Den hjälper till att styva upp sulan så du får den respons du behöver vid gas och broms utan att förstöra flexibiliteten. Dropen är som vanligt 4mm från häl till tå. Yttersulan har Icebugs numer klassiska traktormönster. Det ger riktigt bra fäste ide flesta situationer. Eftersom mönstret är snedställt får det flera positiva egenskaper. En är att sulan fungerar riktigt bra vid skrålöpning i sidled. Mönstret är också pilformat bakåt på framfoten och pilformat framåt på hälen. Det ger att fäster uppför, när du använder framfot, blir grymt. Det gör också att när du springer fort utför på framfot så får du en lite mjukare plogande effekt som är snällare mot fotens leder. Vill du däremot bromsa rejält drämmer du i hälen.. Gummit är det fantastiska RB9X, rubber 9 extreme, som till dagens datum har det absolut bästa greppetpå blöt sten av alla gummin jag testat, punkt!
 acceleritas4.4
På foten känns Acceleritas4 som en lite hårdare strumpa. Det är absolut en flexibel sko MEN i ett racepaket. Detta brukar vara ganska svårt att kombinera utan att skon blir sladdrig. Det ligger nära att jämföra med Inov-8s X-talon 190/212. 190 är i sladdrigaste laget medan 212 i jämförelse känns tjockare och mindre flexibel. Acceleritas4 balanserar där precis mitt emellan. Skon är rätt smal men jag, som precis har haft problem med Mortons tycker att den svänger ut precis lagom i framfoten för att foten ska få tillräckligt med utrymme att klara även lite längre sträckor. Jag har normalt 42, på Acceleritas4 är 42 precis lagom (precis som de flesta andra Icebug jag testat) och därför ”true-to-size”. Ute i terrängen kommer löpglädjen direkt och på samma sätt som med tidigare versioner. Dock märker jag direkt att hälen känns annorlunda. Nu sitter hälen ordentligt på plats men utan något tryck. Förbättringarna är alltså enligt mig reella och ej kosmetiska. På korta hårda pass spelar det inte så stor roll men vid längre pass är mina fötter mindre trötta än jag minns från Acceleritas3. Sulan beter sig på samma fantastiska sätt. Underlaget är närvarande och dämpningen minimalistisk men märkbar. Sulan greppar bra i lera, känns OK på platten och greppar fantastiskt på blöt sten. Jag får mycket feed-back från underlaget. Skyddet runt skon är litet men smart utplacerat. Kring hälen finns förstärkningar för att skydda och fixera. Skyddet fortsätter runt hela sulan för att skydda mot pinnar och annat vid obanad löpning. Kompromissen vid detta är att dräneringen av skon blir lite lidande då vatten inte pumpas ut lika snabbt som med mesh. Men det är en bra kompromiss tycker jag. Mesh-skor håller inte alls lika bra vid riktigt stökig löpning. Ni som sprungit i både X-talon 190 och 212 förstår skillnaden.. Längst fram på skon har man valt att dra upp yttersulan för att mota de värsta stensparkarna. Det funkar riktigt bra och är nödvändigt på en så här låg off-road sko. Man har också valt att sy fast denna tåförstärkning med tre stygn. Bra tänkt då andra tillverkare brukar ha problem med att limmet släpper. Plösen är en tunn historia i fuskskinn. Den har en liten stoppad kudde på mitten som ökar komforten och fördelar trycket från snörningen. Plösen ska inte heller ta upp särskilt mycket vatten. Snörningen är enkel och fördelar trycket bra. För mig har skon fungerat super från kartong.
Acceleritas kommer nog fortsätta vara min absoluta favoritsko för tuff terräng även denna säsong. Gillar du minimalistiskt grepp i ett smart men enkelt race-paket tycker jag skon är klockren.

5 tankar om “Icebug Acceleritas4 – Jens åsikt

  1. Hej. Läste precis din text om Acceleritas4. Jag har känt med händerna på flera skor, och jag och andra tycker att gummit på sulan är väldigt hårt och glatt. Jag får inte ihop det med att det skulle vara ett bra grepp på våta hällar. La Sportivas Anaconda verkar ha klart greppigare gummi. Vad är dina funderingar kring det? Är lite nyfiken.

  2. Som jag nämnt i texterna om både Acceleritas3 och Acceleritas4 så är RB9X inte den klassiska typen av sticky-rubber utan en egen variant. Jag skulle likna det med hård, kladdig krita. Skon liksom klapprar på asfalt.. Jag har aldrig sprungit i LaSportivas Anaconda MEN jag har vänner som gör det och de rankar LaSportivas gummi som sämre än det i Inov-8 X-talon 190/212 och Icebugs RB9X spöar Inov-8s sticky-rubber märkbart när det gäller grepp på blöt sten.

    Jag är så säker så jag tycker inte det är funderingar, det är snarare upplevd fakta. Jag var precis lika skeptisk när jag snörade på mig Acceleritas3 med RB9X för första gången. Vid första kontakten med blöt stenhäll stannade jag och skrattade. Jag blev helt enkelt så glad och förvånad över greppet.. Ensam i sin klass vill jag påstå..

    • Hej Jens! Jag är sugen på acceleritas och har en fundering, jag springer en del blandade pass och lopp med både grusväg, stig och obanat. Funderingen är om skon funkar på hårdare underlag som grusväg och liknande underlag?
      Tack för en informativ blogg!
      Kristofer

      • Hallå Kristofer! Det beror så klart på vad man menar med fungerar. För mig funkar skon lätt för 10K grusväg, den känns till och med snabb. Sedan kan man ju bi lite trött i fötterna om man inte är van att springa tunt och hårt. Acceleritas4 är helt klart en tunn sko. Den funkar absolut bäst på mjuk stig men samtidigt ger den mycket tillbaka på de flesta underlag..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s