New Balance MT1010v2, ett första intryck

imageDet har varit ganska svårt att få till mängdträningen det senaste året. Känns som om tiden inte riktigt funnits där. Visst har jag haft massor av fina pass i skogarna men inte som förra sommaren. Kroppen är inte i riktigt samma skick heller. Farten är inte riktigt där och när jag jag försökt göra något åt det så har skador kommit smygande. Som alltid har jag envisats med att springa i tunna skor, även på långpass vid hårdare underlag. Fick sedan chansen att testa ett par Salomon S-lab Sense Ultra som i mitt stall visade sig vara relativt väldämpade och gav mersmak. Efter en vår, sommar och höst börjar de kännas rätt slitna så jag tänkte fortsätta i liknande fotspår.

Har tidigare sprungit i NB MT110 som jag först gillade ordentligt men senare möjligen fick mitt löparknä av. Flera liknande rapporter finns att läsa om just den modellen. Den något mer ombonade och mer dämpade MT1010 skulle dock vara fri från detta problem. Dock läste jag en hel del om att den inte höll särskilt många mil. Därför testade jag aldrig den. Nu när det kommit en v2 kände jag mig dock tvungen att ta reda på mer.

Shoefitr berättade att MT1010v2 passar som MT110 så jag beställde 42,5. Det blev bra med lite rum i framfoten. Lästen är NL-1, dvs Minimus-lästen med lite mer bredd i framfoten. Skon ser stor ut, kanske beror det på att man möts av ett färgfyrverkeri när man öppnar kartongen. Ovandelen är gjord i rätt tunn rib-stop nylon med lite strategiska förstärkningar. Snörningen är rätt rejält tilltagen. Hälkappan är också ordentligt tilltagen, precis som plösen som är vadderad. Inuti skon är det rätt ombonat. Man har jobbat bort sömmar men inte riktigt lika bra som i MR10v2 eller MT110. Skon är som sagt ombonad och skön men frågan är vad det gör med våtvikt/dränering? Återstår att se..

Mellansulan är byggd av RevLite, NBs EVA som ska vara upp till 30% lättare än snittet. Jag tycker den känns lite svampig men samtidigt verkar det inte påverka min löpning.. Det sägs vara 24mm dämpning i häl och 20mm i fram vilket ger 4mm drop. Det har visat sig att i allmänhet trivs jag ganska bra runt 4mm.. Skon har också en rock-plate kallad ROCK STOP® som skyddar mot vassa stenar. Som helhet kändes sulan mjuk men inte sladdrig under min första tur. Den dämpade helt klart mer än mina övriga skor vilket var precis min avsikt med denna sko. Benen och fötterna var trötta efter helgens lopp Bollnäs Trail Race där jag gjorde en riktigt puckad uppladdning med både champagne och öl. Det brukar vara en pina att ge sig ut på min referensrunda i det skicket men faktum är att det gick ganska bra!

Själva sulan är signerad VIBRAM® vilket jag personligen tycker inte säger ett dugg. Nu finns det så många varianter på så många märken att jag verkligen inte orkar bry mig. Bättre att testa.. Under min referensrunda hinner jag testa många olika underlag. På torra stigar verkar den helt OK. I lite lösare terräng gav räfflorna också riktigt bra fäste. På torr sten verkade fästet också OK. MEN som vanligt när det gäller skor gjorda för en torrare marknad så var fästet på blöt sten inget att hurra för. Långt ifrån skor som Inov-8 Mudclaw 265 och ännu längre från den fantasitiska Icebug Acceleritas3 med sitt RB9X gummi. På grusväg känns skon riktigt bra. Den ligger fint på jämn mark, fixar vassa stenar bra och greppar där det blir lite lösare. På asfalt gick skon riktigt bra, kan nog tänka mig att springa långa sträckor men frågan är ju vad det gör med mönstret..

Rent allmänt måste jag säga att det känns som om jag hittat en sko jag bekvämt kan köra långpass och uppbyggnadsträning i. Skon känns relativt lätt på foten med 241g i st 42. RevLite EVAn känns lite svampig men svarar ändå OK och är dessutom stabil i sidled. Dessutom är skon skön och har OK fäste. Återkommer efter ett gäng mil!

 

2 tankar om “New Balance MT1010v2, ett första intryck

Lämna en kommentar