Salomon S-LAB Sense Ultra

salomon.sense.ultra.3Jag har en blandad inställning till Salomon. Jag är övertygad om att de gör riktigt bra grejor. Det tar de betalt för också. Särskilt i sin S-LAB serie. Inom Trailrunning måste man också räkna in Salomon till drakarna. Men vänder man på perspektivet så kan man från en drakes position göra mycket arbete för att missionera Trailrunning. Internationellt gör Salomon ett jättejobb med Killian Jornets Quest på Youtube. Nationellt har Salomon Sverige gjort ett hästjobb med sin Trail Tour. För att vara drake gör de helt enkelt en jäkla massa gott! Klart jag har sneglat på Salomon ett par gånger. Speedcross finns i rätt många butiker. Jag har dock alltid tyckt att den känts relativt hård, jag vill ju känna underlaget genom sulan. När Sense kom var jag väldigt nära att köpa den men den låg så nära andra skor jag redan hade. Under hela förra hösten drogs jag dock med skador. Väl skadefri kände jag att jag möjligen behöver en lite mer dämpad mängdsko. Nu har jag Salomon S-lab Sense Ultra!

salomon.sense.ultra.1

Mina kriterier för en dämpad mängdsko är många. Greppet ska vara mångsidigt. På Ultran finns det ett grepp de kallar Dynamic Traction. Många verkar vara nöjda med både dubbar och gummiblandning. Här ska sulan dessutom hålla längre än vanliga Sense ca: 50 mil. Trots skons låga vikt finns en rockplate som går ända fram till tårna.

salomon.sense.ultra.5

Salomon menar att mellansulan mäter 9 mm vid framfot och 13 mm vid häl. Detta ger så klart ett häl drop på 4 mm vilket är max vad jag vill springa med.. enligt t ex Running warehouse skulle Ultra ha samma mängd dämpning som t ex New Balance MT110 men jag tycker Ultra ser ut att ha mer.

salomon.sense.ultra.2Hälkappan är relativt stadig. Det finns också lite stoppning för att fixera hälen. Rent spontant sitter foten ganska tight. Framme vid tårna finns en gummiförstärkning i det annars luftiga mesh-tyget. Längst fram har man dragit upp sulan över tån vilket jag tycker är en bra kompromiss för att undvika de flesta blånaglarna. Man håller trots allt nere vikten på skon till 210 gram för en storlek 42. Det är inte så farligt.

salomon.sense.ultra.4Ovansidan är som sagt gjord i luftig mesh. Foten hålls fast av SensiFit och EndoFit. Det första är fästpunkterna för snörningen. Det andra är en strumpa inne i skon som ska göra att foten sitter bekvämt och fixerat vad du än utsätter skon för. Passformen är rätt smal och påminner mig om Inov-8s ”performance fit”. Det gör att skon skriker RACE när man sätter den på foten. Hela skon är sömlös så det finns inga stygn som kan gå upp och trilskas. Det är med skräckblandad förtjusning jag ger mig ut i Salomon S-Lab Sens Ultra. Jag kommer självklart skriva mer om skon när jag har ett samlat omdömme att komma med. Visst, det är en dyr sko. Men min spontana känsla är att denna sko är värd varje krona.

En tanke på “Salomon S-LAB Sense Ultra

  1. Tjena!
    Bra info ang. S-lab sense ultra, kanske blir ett par sådana för mig när jag sprungit slut på mina SpeedCross 3’or.

    Håller med dig angående det du skriver om SpeedCross, att dom är lite hårda vilket innebär lite sämre markkontakt…

    Jag slet ur innersulan och springer med dom på det viset, man får lite mer känsla för marken då, så det fungerar bra iallafall :-)! (Gick i mål några meter bakom dig på Salomon Trail Tour Sundsvall -13 häromdagen, verkar som att speedcross 3’orna är nästintill lika snabba som S-lab sense ultra alltså ;-D)

    //Kristian ”K.Run” Högberg

Lämna en kommentar